Home » Blogs en Inspiratie » Hoogsensitiviteit » Hoogsensitief, wat is dat dan?

Hoogsensitief, wat is dat dan?

door | 15 feb, 2024 | Hoogsensitiviteit

Hoog sensitiviteit, een term die steeds vaker opduikt in onze hedendaagse samenleving. Maar wat houdt het eigenlijk in en hoe ziet het eruit bij volwassenen? Hoog sensitieve Personen (HSP) hebben een diepgaande manier van verwerken en reageren op prikkels in hun omgeving. Ze ervaren de wereld intenser en nemen subtiele nuances waar die anderen vaak ontgaan.

Bij volwassenen kunnen de verschillende vormen van HSP zich op verschillende manieren uiten. Sommige HSP hebben een sterke emotionele reactie op situaties, terwijl anderen juist overweldigd kunnen raken door over stimulatie van geluiden, geuren of visuele prikkels. Er zijn ook HSP die fysiek gevoeliger zijn, met een verhoogde pijngevoeligheid of een grotere behoefte aan rust en herstel na fysieke inspanning.

De klachten die mensen met HSP kunnen ervaren:

  • Overprikkeling: alle informatie die binnenkomt wordt verwerkt door je hersenen, maar omdat dit soms zo veel is hebben je hersenen meer tijd nodig om deze informatie te verwerken.
  • Stress: doordat je veel prikkels te verwerken hebt kunnen taken je soms meer energie kosten.
  • Onbegrip: doordat je meer ziet, meer voelt en meer ervaart begrijpen anderen soms niet waar je het over hebt. Zeker wanneer sommige observaties voor anderen niet waarneembaar zijn. Of dat het op basis is van jou onderbuikgevoel.
  • Psychische klachten: Je hebt meer kans op burn-out, depressie en angstoornissen. Zeker wanneer je met regelmaat in een omgeving bevindt die zorgt voor dagelijkse overprikkeling.

Hoog sensitiviteit is geen stoornis, maar eerder een eigenschap die ongeveer 20% van de bevolking kenmerkt. Het is een aangeboren eigenschap, waardoor jij meer informatie oppakt, dieper verwerkt en meer voelt van wat er in je omgeving speelt. Het is belangrijk om te begrijpen dat ieder mens met HSP uniek is en dat iedereen zijn eigen individuele kenmerken heeft. De uitdaging ligt vaak in het vinden van balans en het ontwikkelen van effectieve coping mechanismen.

Hoogsensitiviteit is natuurlijk niet alleen maar negatief. Voor de krachten van HSP lees dan ook mijn blog hierover.

Laat je begeleiden op een reis van zelfontdekking en begrip, zodat je beter uitgerust bent om de uitdagingen en de mooie kanten van hoog sensitiviteit te omarmen.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin