Home » Blogs en Inspiratie » Hoogbegaafdheid » Ik voel me zo alleen

Ik voel me zo alleen

door | 5 feb, 2024 | Hoogbegaafdheid

Eenzaamheid bij Hoogbegaafdheid

Een thema die vaker besproken wordt in de media. Het gaat dan vaak over ouderen die eenzaam zouden zijn. Een tegen Eenzaamheid is een initiatief die eenzaamheid tegen gaat. Vanuit onderzoek voelt ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking zich eenzaam, dat is zeker een reden tot extra zorgen. Op meerdere websites vind je tips, wat kun je doen, hoe kun je iemand helpen, heel mooi. Maar wat nu als je je ook in een grote groep eenzaam kan voelen. Wat als je genoeg te doen hebt, hobby’s in overvloed, maar toch voel je je erg alleen?

HB en eenzaamheid

Het komt vaak voor dat mensen waar sprake is van hoogbegaafdheid zich eenzaam voelen. Soms terwijl ze toch van alles hebben? Je zou je toch afvragen waardoor dat komt. Laatst las ik een blog geschreven door Marleen Strubbe, zij maakt de vergelijking met de gauss curve, waarbij zij simpelweg verteld over de kans dat jij een persoon treft in hetzelfde 2,5% van de curve mega klein is. Natuurlijk een prachtige vergelijking, maar tegelijkertijd heeft het mij ook aan het denken gezet of het wel zo eenvoudig te verklaren is.

Als mens zijnde hebben we allen de natuurlijk behoefte ergens bij te horen, vanuit de oertijd hoorde je bij een stam, een gigantisch gezin, of was het gewoon heel “normaal” dat je elke zondag bij oma op de koffie ging. Tegenwoordig is het zo dat de mogelijkheden oneindig zijn, het internet maakt de wereld kleiner en makkelijker in contact te komen met zo’n beetje iedereen. Dus wat maakt dan dat het ons als nog niet lukt?

Maar wat heb je dan nodig?

Om je niet eenzaam te voelen heb je het nodig om je met iemand te kunnen verbinden. De grote vraag is of het nodig is om voor verbinding met de ander je echt een overeenkomstig IQ moet hebben, of moet doen aan dezelfde sport. Gaat het niet veel meer over of we ervoor open staan om met de ander te verbinden?

De wereld is hoe dan ook een stuk individualistischer geworden, toch? We gaan allemaal gemakkelijk onze eigen weg, hebben een scala aan keuzes waar we uit kunnen kiezen. Oude patronen van vroeger gooien we overboord, er wordt minder getrouwd, scheiden gebeurd vaker, meer mensen zijn alleen staand en werken aan jezelf is een hot item.

Maar terugkomend op Hoogbegaafdheid en eenzaamheid. Voelen allen hoogbegaafden zich eenzaam? Nee, niet perse, maar het gebeurd wel eens, net zo als bij alle andere intelligentie profielen, zal er wel eens sprake zijn van eenzaamheid. De vraag is of je op zoek moet gaan naar een ander met HB en toevallig dezelfde interesses, waar je veel herkenning zult vinden uiteraard en een aantal onderwerpen en gedachte sprongen zullen voor diegene wellicht makkelijker te begrijpen zijn, dit is natuurlijk een manier of kun je de verbinding die je zoekt ook op een andere manier aan gaan.

Verbinding

Dan zou je kunnen zeggen dat in de relatie het gaat over een andere focus als een overlappende intelligentie. Brené Brown formuleerde deze definitie “Verbinding is de energie die bestaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen, kunnen geven en ontvangen zonder oordeel en steun en kracht ontlenen aan de relatie.” Klinkt natuurlijk mooi, maar waar gaat dit dan over? We hebben allen de behoefte om erbij te horen. Geaccepteerd te worden door de ander en helemaal gezien te worden. Een ander die jou niet veroordeelt, oprecht nieuwsgierig is naar hoe het met je gaat en dat je er helemaal mag zijn. Ondanks je nukken.

Lukt het jou om open te staan voor een ander? Of heb jij jezelf (on)bewust aangeleerd om je hart af te sluiten totdat het tegendeel bewezen is dat je de ander kunt vertrouwen? Wil jij meer verbinden, onderzoeken waarom jij je soms eenzaam voelt, of gewoon meer willen leren verbinden? Neem gerust contact op voor de mogelijkheden.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin