ADHD, ofwel Attention Deficit Hyperactivity Disorder, is een neurobiologische ontwikkelingsstoornis die wordt gekenmerkt door aandachtstekort, impulsiviteit en soms hyperactiviteit. Deze gedragskenmerken zijn bij mensen met ADHD meestal intensiever aanwezig dan bij anderen en hebben vaak een aanzienlijke impact op hun dagelijks functioneren, zowel op school, werk als in sociale situaties. ADHD is geen tijdelijke fase; het is een chronische aandoening die zich gedurende het hele leven kan blijven manifesteren, al kunnen de symptomen en hun intensiteit variëren afhankelijk van de levensfase. Maar ook hormonen kunnen hierop van invloed zijn.

 

Oorzaken en achtergrond

Hoewel de precieze oorzaken van ADHD nog niet volledig begrepen zijn, tonen studies aan dat erfelijkheid een grote rol speelt. ADHD komt vaak voor bij meerdere leden van een familie, wat duidt op een genetische basis. Daarnaast kunnen ook omgevingsfactoren een rol spelen. Denk hierbij aan blootstelling aan toxines of drugsgebruik tijdens de zwangerschap, vroeggeboorte of lage geboortegewichten, wat allemaal bijdraagt aan een verhoogd risico op ADHD.

 

Kenmerken van ADHD

ADHD wordt meestal onderverdeeld in drie typen: het overwegend onoplettende type, het overwegend hyperactief-impulsieve type, en het gecombineerde type. De belangrijkste kenmerken variëren per type, maar over het algemeen zien we bij ADHD-mensen:

 

– Aandachtsproblemen: moeite om de aandacht bij taken te houden, snel afgeleid zijn, taken onafgemaakt laten.

– Impulsiviteit: handelen zonder na te denken, moeite om op hun beurt te wachten, impulsieve beslissingen nemen.

– Hyperactiviteit: onrustig bewegen, moeite met stilzitten, constant bezig willen zijn.

 

Niet iedereen met ADHD heeft last van alle kenmerken in dezelfde mate. Bovendien kunnen symptomen variëren; sommige mensen zijn vooral chaotisch en ongeorganiseerd, terwijl anderen juist vooral moeite hebben met impulscontrole of hyperactiviteit.

 

Behandeling en ondersteuning

ADHD is niet te genezen, maar met de juiste ondersteuning kunnen de symptomen effectief worden beheerd. De meest gangbare behandelingen zijn een combinatie van medicatie en gedrags- of coachingsondersteuning. Medicatie, zoals stimulerende middelen, kan helpen om de aandacht te verbeteren en impulsiviteit te verminderen. Mijn inziens voornamelijk helpend wanneer je dusdanig veel last hebt, dat je in jouw dagelijks leven helemaal vastloopt. Voornamelijk ook belangrijk : Gedragstherapie of coaching waarbij je nieuwe vaardigheden leert om beter om te gaan met de symptomen van ADHD. Je zelf beter leert kennen en leert te luisteren naar de signalen die jouw brein en lijf je geven om goed voor jezelf te zorgen.

 

Voor veel volwassenen met ADHD zijn structuur en planningstechnieken, naast ondersteuning van coaches of therapeuten, waardevolle hulpmiddelen. Ook psycho-educatie, waarin men inzicht krijgt in de eigen ADHD, helpt vaak om begrip en zelfcompassie te ontwikkelen, wat cruciaal is voor het dagelijks functioneren.

 

ADHD kan uitdagend zijn, maar met de juiste kennis en begeleiding kunnen mensen met ADHD vaak hun unieke talenten en kwaliteiten beter benutten, waardoor ze sterker in hun leven staan.