Home » Blogs en Inspiratie » Hoogsensitiviteit » Je diepste innerlijke wijsheid: intuïtie

Je diepste innerlijke wijsheid: intuïtie

door | 5 feb, 2024 | Hoogsensitiviteit

In mijn vorige blog heb ik al wat geschreven over intuïtie. Wellicht heb je hierna gedacht, allemaal leuk weer vertrouwen op intuïtie, maar hoe doe ik dat in hemelsnaam?

Tips om op jouw intuïtie te vertrouwen:

  • Contact maken

En niet zomaar contact maken, maar met jezelf en je eigen lijf. Aanleren voelen welke signalen je lichaam je geeft. Even stil te staan bij wat er in onze binnenwereld zich afspeelt. Als iemand mij dit 10 jaar terug had gezegd, had ik het weggelachen en gedacht: “ben niet gek, dat zweverige gedoe is niets voor mij.”

Tot ik poweryoga uitprobeerde en mijn vooroordelen aan de kant leren zetten. Ik dacht altijd dat je bij mediteren rustig moest zijn, geen gedachten moest hebben en stil moest zitten luisteren naar een pingel muziekje. Wat ik leerde dat door fysieke inspanning, ik spanningen kon los laten en stress kon laten verminderen. Ik leerde mediteren(echt geen uur ofzo) en leerde de gedachtes te verwelkomen en vervolgens weer te laten gaan. Ik leerde dat je geen oordeel over deze gedachtes hoefde te hebben en niet overal een mening of verklaring voor hoefde te hebben.

Je ademhaling (en hartslag) is een mooie raadgever, door bewust te worden van je ademhaling, kun je al snel signaleren, hoe het met je zelf gaat. Bijvoorbeeld bij toenemende stress zal onze hartslag en ademhaling stijgen. Door bewust een paar keer diep in en uit te ademen helpt om hier zelf de controle over terug te pakken. Dit helpt om ruimte te creëren en rustig te worden en te blijven.

  • Stilte

Stilte biedt ruimte om te luisteren naar onze innerlijke stem. Te kunnen voelen wat we voelen en onze gedachtes op een rij te zetten. In stilte kun je ook beter onderscheiden welke geluiden je vertellen die je om je heen hoort.

Ik had altijd muziek op staan, ten eerste omdat ik zelf gek werd(en soms nog wordt) van de geluiden om mij heen. Natuurlijk een prima overlevingsstrategie, want het verminderde de geluiden en prikkels die mij afleidden of irriteren. Maar zonder stilte is het luisteren naar andere subtiele signalen ook ingewikkelder, maar hoe maar je nu ruimte voor stilte, in een wereld die altijd geluid maakt?

Voor iedereen is er een manier die voor hem of haar werkt. Natuurlijk kun je mediteren en een aantal van ons is opgevoed met het regelmatig doen van een gebed, ook een vorm van meditatie. Maar wat voor mij heeft gewerkt is het integreren met dingen die ik leuk vindt. Zo ben ik gaan golfen, doe dit dan ook regelmatig in mijn eentje. De combinatie van fysieke inspanning(waardoor ik in contact kan zijn met mijn lichaam) en het zijn in de schoonheid en de rust van de natuur, geeft mij de mogelijkheid naar mijzelf te blijven luisteren.

  • Wees nieuwsgierigheid en creativiteit

Creativiteit bevordert het denken in mogelijkheden. Door buiten de paden te denken die je normaal zou bewandelen kun je experimenteren. Onverwachte situaties zullen je anders prikkelen dan dat je gewend bent, waardoor de energie in jou weer gaat stromen.

Ook al begrijp ik ook dat het soms kan gebeuren dat je blokkades ervaart om te komen tot die energie en nieuwsgierigheid. Maar wanneer jij meer rust ervaart, lukt het beter naar je eigen lichaamssignalen te luisteren. Hierdoor zal er ook meer rust en ruimte komen om tot die creativiteit te komen. We nieuwsgierig naar wat je anders niet zou doen.

 

Onthoud, je hoeft het niet alleen te doen? Heb je een beetje hulp nodig, of wil je gewoon eens kennis maken? Neem contact met mij op.

 

Als je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg. -Albert Einstein-

Gerelateerde artikelen

1 Reactie

  1. Marije Constandse

    Wat mooi omschreven en oh zo herkenbaar

    Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin