Systemisch werk

Van wie ben jij er eentje?

Het is een vraag die mij de laatste jaren steeds meer is gaan bezig houden. 5 jaar geleden werd mijn dochter geboren en tot mijn grote verrassing heeft ze prachtige blauwe ogen gekregen. Dit had ik nooit verwacht, want die bruine ogen zouden dan toch dominant zijn?

Op mijn 14e bij biologie had ik namelijk een genetisch onderzoek gedaan. Gebaseerd op mijn eigen stamboom. Aangezien mijn wereld toentertijd toch een stukje kleiner was als nu, bestond deze stamboom uit mijn broertje, mijn ouders en mijn opa’s en oma’s. Gezien bruin dominant zou zijn en dat dus het meeste in mijn familie voorkwam, zou het logisch zijn dat mijn kinderen ook bruine ogen zouden krijgen. Ik heb dit als waarheid aangenomen en dit werd dus mijn overtuiging.

Echter de realiteit bleek anders te zijn. Nu las ik laatst een stuk over oogkleur(het stuk moet ik jullie schuldig blijven, want terug vinden kan ik het niet meer), maar wat blijkt, het erven van oogkleur is toch wat ingewikkelder. Het heeft te maken met markers die verband houden met bepaalde genen. En de combinatie hiervan bepaald dus de kleur van de ogen.

Oogkleur hebben we te danken aan onze genetische afkomst en deze kan dan weer heel ver terug gaan. Waar Noorderlingen(uit Noord-Europa) veel al blauwe ogen hebben, komen donker bruine ogen het meest voor in Afrika en landen op ongeveer dezelfde hoogte op onze wereldbol. Dan hebben we nog groene en grijze ogen. Waarin grijs het minste voorkomt, 1% dacht ik mij te herinneren. Ohja en dan die groen zo’n 15 of 16% was dat, zou van Germaanse of Keltische afkomst komen. Nu grap ik vaak met mijn moeder(heeft groene ogen) we in de middeleeuwen geheid verbrand zouden zijn vanwege hekserij of andere gekkigheid.

De laatste dagen van de opleiding stonden in het teken van de vrouwenlijn, waar kom jij echt vandaan? Dit wakkerde mijn nieuwsgierigheid aan. Zo gezegd zo gedaan, de stamboomgegevens gekregen van mijn oom. Er is al veel onderzoek gedaan naar onze stamboom, maar zoals wel vaker, voornamelijk naar de mannenlijn gekeken. En logisch ook, want overeenkomstige achternamen zijn makkelijker te achterhalen dan namen die toch weer anders zijn. Echter onze huidige maatschappij is dusdanig ontwikkeld dat ik in mijn zoektocht in de google-zoekmachine myHeritage ontdekte. Een proeflidmaatschap bood mij een prachtige wereld aan van verzamelingen van anderen die ook naar hun wortels op zoek zijn gegaan. Via mijn moeder, oma, overgrootmoeder, betovergrootmoeder(waar ik zelfs een foto van vond) kwam ik terug op 6 generaties. Geboren in 1796 Wie was zij? Wat hield haar bezig? Had zij al het idee dat de lijn generaties verder nog zou bestaan? Lijk ik op haar? Allemaal vragen waar ik nooit antwoord op zal krijgen. Hoe dan ook draag ik al deze generaties met mij mee. Ik ben hen dankbaar voor wie ik ben en nu kan zijn. Voor hen maak ik een diepe buiging!

Delen
Gepubliceerd door:
Joanne de Rijke