ADHD

Concentratie problemen en andere klachten bij volwassenen met ADHD

Concentratie problemen bij ADHD

Heb jij wel eens het gevoel dat het één grote chaos is in je brein? Dat alle informatie één grote brei is en je ergens wel weet dat je het weet, maar nergens kunt vinden? Dat je soms op onverklaarbare momenten je totaal niet kan concentreren op wat je te doen hebt. Je de kamer uitloopt om iets te pakken, maar op de gang ben je alweer vergeten wat het ook alweer was? Soms heb je misschien wel een gemerkt dat je impulsieve handelingen deed, waar je achteraf schuldig over voelde. Dit kunnen tekenen zijn van ADHD bij jongvolwassenen en volwassenen. (het kan, maar hoeft natuurlijk niet, we hebben allemaal wel eens zo’n dag)

Wat is ADHD?

ADHD, of Attention Deficit Hyperactivity Disorder, is een neurologische aandoening die invloed kan hebben op alle aspecten van het dagelijks leven. Hoewel het vaak geassocieerd wordt met kinderen en dan voornamelijk drukke kinderen, komt ADHD ook veel voor bij jongvolwassenen en volwassenen.

Klachten

Je kunt klachten ervaren op meerdere vlakken binnen jouw leven. Je zou problemen kunnen ervaren met plannen en organiseren, wat kan leiden tot chaos en frustratie in je werkomgeving. Daarnaast kunnen concentratieproblemen ervoor zorgen dat je moeite hebt met het behalen van deadlines en het voltooien van taken.
Niet alleen op je werk, maar ook in relaties kan ADHD impact hebben. Je kunt je onrustig en snel verveeld voelen, wat kan leiden tot impulsieve beslissingen en moeite met het onderhouden van langdurige relaties. Je partner of vrienden kunnen zich gefrustreerd voelen door je onvoorspelbaarheid en het gebrek aan aandacht.

Invloed fysieke en menthale gezondheid

Bovendien kan ADHD ook invloed hebben op je fysieke en mentale gezondheid. Slaapproblemen, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen zijn veelvoorkomende symptomen. Het constante gevoel van rusteloosheid kan leiden tot stress en angst, wat een negatieve impact kan hebben op je algehele welzijn.
Daarnaast kan het zo zijn, dat je “klachten” pas op latere leeftijd tevoorschijn zijn gekomen. Omdat je innovatief genoeg bent geweest om oplossingen te vinden toen je jonger was. Echter kan het zijn dat deze “trucjes” nu niet meer werken, omdat je leven in de tussen tijd dusdanig veranderd is. En het je niet meer lukt om de chaos te verbloemen, omdat je te veel ballen hoog te houden hebt?

Behandeling of coaching

Natuurlijk staat het je vrij om te kiezen voor een behadeling, zoals therapie en medicatie, deze kunnen de symptomen verminderen. Echter zijn er ook andere mogelijkheden. Ik geloof erin dat je zelf de baas kan zijn over je brein. Door middel van jezelf te leren kennen en het meer te leren over wat jouw brein en lijf nodig heeft. Weer leren luisteren naar wat de signalen die jouw lijf aan jou geeft. Als jij voldoende handvaten hebt om op deze momenten te luisteren en dicht bij jezelf te blijven, ben je zo’n prachtig en sprankelend persoon. Door van jouw klachten weer krachten te maken en jou echt authentieke zelf te omarmen. Kun jij alles uit je leven halen wat je wilt.

Laat ADHD je leven niet beheersen. Of je nu al in bezit bent van dit “label” of je hier voornamelijk in herkent. Neem gerust contact met mij op, ik denk graag met je mee hoe jij weer kan werken aan een toekomst waarin je meer rust, focus en voldoening zult ervaren.

Delen
Gepubliceerd door:
Joanne de Rijke